Turkije (2)
Door: Wim
Blijf op de hoogte en volg Jennie en Wim
14 Juni 2011 | Turkije, Bursa
Opnieuw “even” een update en deze keer vauit Bursa, maar daarover later. In Biga was het hotel zo mooi dat we er weer een dagje rust bij hebben genomen. Het stadje was aardig maar niet speciaal, maar het eten formidabel en het personeel van het hotel erg aardig. Op dinsdag een rustige, maar warme dag van 70 km met wat stevig klimwerk naar Banirne, waar we heel wat van verwachte. Het is een redelijk grote havenstad aan de zee van Marmara waar ook de grote cruiseschepen naar Istambul vertrekken, dus misschien weer net zo gezellig als Gelibolu. Maar helaas, een echte industrie haven stad en erg hectisch. Helaas ligt de stad op een heuvel en de haven natuurlijk (laag) aan zee, dus een erg steile afdaling naar beneden en beneden de meeste hotels vol. Dus dat werd zoeken. Uiteindelijk toch maar ons intrek genomen in een “bovenbudget” hotel. De volgende dag mochten we dus eerst die erg steile helling weer op en het was die ontzettend heet. Mijn fietscomputer is af en toe wat optimistisch (of moet ik pessimistisch zeggen) maar om 11 uur was het al 39 graden (kijk maar op de foto van de teller met 4000 km) en op een gegeven moment gaf hij zelfs 47 graden aan, dus het was aan de warme kant. We hoefden gelukkig maar 45 km maar Jen kreeg het echt te kwaad met die temperaturen. Om de paar km stoppen als er even schaduw was en dan weer verder. Bij een oud benzinepompje nog eens 2 colaatjes (echte blikjes Coca cola voor samen 1 lira, 50 euro cent) gekocht en dan komt de eigenaar even later ook nog met 2 Cay (Turkse thee) aan, hadden we verdiend met dit weer! Eenmaal in de stadje Karacabey aan gekomen bleek daar maar een hotel dat er een beetje uitzag en dus deze keer “onderbudget” (maakte was goed van de vorige dag:)), maar zonder airco, niet fijn op zo’n hete dag. Die nacht dus weinig geslapen. Omdat ook de volgende dag warm zou worden hebben we besloten om erg vroeg op te stappen, dus om 7 uur zaten we op de fiets op weg naar Bursa. Gelukkig was het die dag toch niet zo extreem warm, maar voor alle zekerheid toch maar echt goed op het vochtgehalte gelet, elk uur wel 1 of 2 blikjes cola genuttigd bij een locaal terrasje of benzine pomp. Net na het bord “Bursa 20 km” kwamen de eerste flats in zicht en ook het plaatnaambordje “Bursa”, dus we dachten, weer, dat de km die aangegeven stonden op de borden fout waren geweest, maar helaas, even daarna weer een bordje “centrum 19 km”. Ik had wel eens vaag van de plaats Bursa gehoord, maar dat is een enorme stad met 1,2 miljoen inwoners! Ondertussen was de lucht ook “iets” gaan betrekken, overal om ons heen onweersbuien. Bij een viaduct even geschuild, omdat het begon te regenen en hagelen, maar toen het even droog was maar weer snel verder. Zo’n grote stad rij je hier op een 6 en soms 8 baanssnelweg, ook met je fiets. Door de regen overal grote plassen en schuim op de weg, dus het was wat hectisch. Op een gegeven moment zag ik een HELE grote plas water op de weg staan, dus ik roep tegen Jen, die opdat moment net even voorop rijdt “even stoppen”, ik wilde wachten tot het stoplicht achter ons even op rood stond zo dat wij veilig konden passeren. Maar helaas ze verstond me niet maar hoorde me wel, dus rijdt nog een klein stukje door, stop en vraagt wat ik wilde zeggen. Ik roep nu weer “doorrijden, snel”, vraagt zij, nog altijd stilstaand “wat wil je nou?” en toen kwam die hele grote vrachtwagen langs:) Onder de modder en ontzettend vies water begreep ze wat ik eigenlijk wilde. We wilde nu zo snel mogelijk een hotel, want het onweer om ons heen werd ook steeds heftiger, dus zoek. Jen riep dat een gebouw rechts wel op een hotel leek, maar er stond alleen geen bord “hotel”, maar we lieten geen kans liggen, dus er toch naar toe om te informeren. Het was een hotel en erg luxe ook, maar de receptie, die al wel aanwezig was, vertelde dat het pas eind juni open ging. Net toen we weg wilde rijden komt er een man op ons af en vroeg of we toch niet een kopje koffie van het hotel wilde; natuurlijk, waarom niet. Die man bleek de manager van dit luxe oord te zijn, had net een erg zware meeting achter de rug en wilde zelf ook even een koffie nemen. Van het een komt het ander en dus zaten we daar nog 2 uur te kletsen, hebben allerlei dingen van de keuken, die aan het uitproberen was, mogen testen (3 verschillende pizza’s, een chocolade cake en een heel speciaal dessert ijsje) en daarna werd ons gevraagd of we “even” ons oordeel wilde geven over het interieur van het hotel, de lobby, de bar, het restaurant en zelfs de keuken. Na het maken van een aantal foto’s hebben we Ercument Ulucer (de manager) van het fantastische Divan hotel, na veel bedankjes van beide zijden, gedag gezegd en zijn verder richting centrum Bursa gefietst. Helaas had tijdens ons verblijf daar ook het onweer niet stil gezeten en kwam nu vol over ons heen. Plannen kun je tijdens onze reis niet, het loop altijd en onverwachts weer anders, maar wel erg leuk!! We zitten nu al weer voor de derde dag in Bursa, een realaxte stad, met een hele grote bazaar die bestaat uit verschillende delen, een speciaal voor zijde, een voor groente, een voor rijst en ga zo maar door. Verder heeft het een groot aantal hele mooie gebouwen en tombes, bekijk de foto’s die zijn prachtig. We gaan ons nu beraden hoe we naar Cappadocië zullen gaan, er wachten ons een paar hele grote colls en we weten niet of we daar nu wel zoveel zin in hebben, maar daarover de volgende keer. Remco en Claudia komen over 2 weken ook naar Cappadocië, dus we kijken uit naar dat moment.
Volgende keer nog een mooi verhaal over de locale kroegjes, maar houden jullie nog even te goed.
Tot volgende week
Jennie en Wim
14 Juni 2011 - 12:02
Dot:
Lieve buren, het is geweldig om te horen en te lezen dat het jullie zo voortvarend gaat, ik wens jullie nog vele goede kilometers toe! liefs Dot -
14 Juni 2011 - 14:37
Rita:
Mooi mooi mooi .
Leuk zo'n verhaal van de manager van het Hotel.
hij wist vast niet dat jen werkt als manager van een party centrum
anders had jen een paar dagen moeten blijven en helpen met de opening. -
14 Juni 2011 - 17:18
Trudy:
Hallo jen en wim,
Heb net met oma de foto's en het verslag gelezen.
Super hoor.
Oma zegt: heb heerlijk bij Trudy gegeten, zalm en worteltjes en ijs met frambozen. Ook een lekker glaasje wijn, de rest neemt ze mee.
Heel veel plezier en veel liefs van ons en een extra dikke pakkert van oma. XX
14 Juni 2011 - 18:08
Heleen:
Wat vind ik het leuk om jullie reisverslagen te lezen.
15 Juni 2011 - 06:35
Remco:
Tickets zijn geboekt en vrije dagen goedgekeurd!! Paps en Mams tot volgende week in Cappadocia!!
Remco -
15 Juni 2011 - 06:48
Thea:
Wat een mooie verhalen! Jaren geleden ook in Turkije geweest en daarom ook zo leuk om te lezen hoe gastvrij en aardig de turken dus nog steeds zijn!
Super dat jullie naar Cappadocie gaan en dat Remco en Claudia dat hele mooie gebied ook gaan zien. -
17 Juni 2011 - 08:17
Janny En Cor :
wat een reis als jullie terug zijn kan je een boek schrijven wat mooi komen jullie ook weer op de fiets terug gijntje cloudia en jaap komen bij ons nog een keer koffie drinken leuk dat cloudia en remco naar jullie komen we horen wel hoe dat is geweest ps jaap heeft een woning gekregen die gaat het huis uit over twee maanden krijg
hij de sleutel
tot de volgende keer en nog fijne reis gr janny en cor -
18 Juni 2011 - 19:53
Henk En Jolanda:
Hoi Wim en Jen, jullie hebben even niets gehoord van ons, omdat we op vakantie zijn geweest.
Ook in Turkye (Side) wij hebben het fantastich gehad ook erg warm. Maar wij zijn weer terug en lees jullie verhalen. Jullie genieten met volle teugen dat straalt ervan af, ook al valt het niet altijd mee zo te zien met al dat klim werk.
Petje af voor jullie prestatie.
Voor ons is de vakantie even voorbij, wij gaan 4 september er nog even tussen uit, gaan 9 dagen naar Torromolinos. Heel veel succes met jullie kilometers.
Liefs Henk en Jolanda