Van Cambodja naar Thailand
Blijf op de hoogte en volg Jennie en Wim
18 Januari 2019 | Thailand, Klaeng
Hallo allemaal, Deze nieuwe update schrijf ik vanuit Thailand, er is de afgelopen dagen weer genoeg gebeurt om weer een leuke update te geven. In ons laatste verhaal schreef ik dat we de Vietnamees/Cambodjaanse grens waren gepasseerd. Die eerste kilometers in Cambodja maakte al snel duidelijk dat we in een ander land terecht waren gekomen. Het straatbeeld veranderde meteen, veel armer, weinig huizen en winkeltjes (minder gelegenheid om wat te drinken) en de staat van de weg was echt slecht. We volgde de grote doorgaande weg langs de kust, die heeft de hoogste classificaties (national road) maar sommige stukken waren nog niet geasfalteerd, een soort split met diepe kuilen waar dan alles overheen moet, een grote stofwolk door al het zware verkeer, maar goed we kwamen in Kep, waar we een leuk, klein resort hadden geboekt en zijn daar 3 dagen gebleven. Dit lag op 200 meter van de “crab market”, krab is hier echt een specialiteit. Erg leuk om daar even een kijkje te gaan nemen en natuurlijk ’s avonds even bij de vele restaurantjes rond die markt de krab te proberen, was heerlijk. Ook op een van op een van die avonden ook nog “Stingray” besteld, dat is een pijlstaartrog, was ook verrassend lekker. Een van de dagen daar een scooter gehuurd en de omgeving verkend. De regio blijkt ook bekend te staan om zijn peper (de gewone peper en zout peper, niet de chili pepers die je zou verwachten in een land met pittig eten). Kampot peper blijkt de beste peper ter wereld te zijn, dus een peper plantage bezocht en uitleg gekregen. Best interessant om iets totaal onverwachts tegen te komen waar je eigenlijk nooit bij stilstaat. Ook naar een stadje iets verderop geweest, Krong Kep, echt bizar, dat is een soort hippie enclave. Veel westerlingen van rond de 60 à 70 die in daar zijn blijven plakken, bijzondere sfeer! Tijdens ons scooter ritje kwamen we erg veel wegen tegen die (nog) niet geasfalteerd waren en waar we met de scooter al stapvoets moesten rijden in verband met de kuilen in de weg. Dus bij het resort toch maar eens geïnformeerd naar de route die wij wilde fietsen. Dat werd snel duidelijk, de weg zou slecht blijven, zo niet slechter worden, weinig of geen dorpen in de komende 250 km, laat staan hotels, en erg veel heuvels niet hoog, maar wel stijl. Nou noemen wij onze reis “vakantie” en dit was toch wel een te, dus vervoer gaan regelen, via via een auto besteld om ons en onze fietsen die 250 km te laten vervoeren. De volgende morgen om 10 uur zou die er zijn. Na het ontbijt geïnformeerd en hij stond er al, dus lekker op tijd weg, dachten we! Natuurlijk, we hadden het kunnen weten, auto veel te klein voor de fietsen, we hebben ze maar even aan laten rommelen tot ze daar zelf ook achter waren. Er werd meteen veel gebeld en overlegd, ze moesten wat, uiteindelijk zou er een busje komen maar dat kon wel even duren. Dat viel achteraf wel mee, maar daar konden de stoelen niet uit, na veel passen en meten kon er een fiets achter in, een dwars over de banken, Jen op de tussen rij en ik voorin, gaan! Om half 11 zijn we vertrokken voor 250 km, om iets over 5 kwamen we aan, de was zo verschrikkelijk slecht, over die gene die wel eens bij ons zijn geweest, het middenpad is beter, oké dit was 5 keer breder. Dit was met de fiets 5 dagen geworden als we al ergens hadden kunnen overnachten, dolblij dat we hiervoor hadden gekozen. Het “hotelletje” wat we hadden geboekt en waar we afgezet werden was ook een speciale! Toen wij het boekte had het hele goeie recensies met leuke Ierse eigenaar, maar wij werden ontvangen door Peter, een Duitser van 71, met een lende doekje om, vreemd. Na een drankje kwam hij direct met de menukaart aan om te vragen wat we die avond wilde eten, vreemd. We wilde wat bestellen, maar dat moest ie even met zijn jonge Cambodjaanse vriendin overleggen, die kregen samen ruzie, zij zei dat ze dat niet kon maken/koken, maar volgens hem kon ie dat wel op Google kon opzoeken, dus niet zeuren. Hij moest ook nog even naar de markt om alle ingrediënten te kopen. Twee ándere stellen die er ook verbleven, kozen maar voor het zelfde wat wij hadden om niet nog meer olie op het vuur te gooien. We waren benieuwd, sfeer werd een beetje balorig. Uiteindelijk viel het eten reuze mee, en werd het met de andere gasten nog erg gezellig. De kamer was niet veel, vies, geen stoelen, raar bed, maar we deden het er maar mee. De volgende morgen was het ontbijt vanaf kwart over zeven, dus we wilde vroeg weg omdat we de Cambodjaanse/Thaise grens over moesten, 17 km vanaf dit resort. Je weet nooit hoelang dit zou duren. Maar toen we opstonden vroeg Jen of weer wel met een creditcard konden betalen, nee dus. Dus pakte ik mijn fiets om geld te gaan halen in het dorp, lekker band. Eerst de binnen band vervangen en naar het dorp, geen probleem, maar toen ik terug kwam, ondertussen half 9, was de eigenaar nergens te bekennen, was weer/nog naar de markt om ontbijt inkopen te doen. Uiteindelijk zijn we maar vertrokken, nog langer wachten was voor ons geen optie. De grens ging best makkelijk, Cambodja uit was wel even een wachtrij en Thailand in was wat formulieren invullen, maar met anderhalf uur konden we weer verder. In Thailand was het direct anders, de weg was uitstekend, ondanks wegwerkzaamheden en 2 dagen stevig op en neer. Het is veel verzorgder, er staan weer huizen en soms fleurig geverfd, en geen geclaxonneer meer op de weg. Toch wel een verademing na Cambodja. De laatste dagen is het heerlijk relaxed fietsen over binnen wegen, mooi asfalt, gevarieerde omgeving, keurige overnachtingen, het is goed hier. De eerste apen zijn ook gespot, in Kep al, maar ook in Thailand. We zijn nu op een 200 km van Bangkok en hebben weer een dagje vrij genomen. Onderhoud van fietsen, mijn spiegeltje naar de andere kant van het stuur, ze rijden hier links en de rest van de dag aan het zwembad, ook heerlijk. Even wat statistieken, we hebben nu zo'n 2800 km gefietst, ongeveer 6000 hoogtemeters gemaakt en ongeveer 160 uur op de fiets door gebracht, maar het bevalt nog steeds erg goed. Groeten uit Thailand, Jennie en Wim
18 Januari 2019 - 07:45
Wim En Atie:
Hoi,
Ja afzien in Cambodja he! Wij zijn er 2 x geweest op de fiets en de laatste keet, verleden jaar, waren de wegen ook echt slecht. Thailand is veel georganiseerder en beter om te fietsen.
Goede fietsreis verder gewenst vanuit Costa de la Luz in Spanje.
Wim&Atie de Vries